Anul 2023 a fost unul de provocări, fiind marcat de o criză prelungită provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar și unul productiv și încurajator, ca urmare a inițierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și realizării unor pași importanți pentru promovarea egalității de gen.
La alegerile locale din 2023, a fost înregistrată cea mai înaltă reprezentare a femeilor în consiliile locale și au fost consemnate unele progrese în ceea ce privește ponderea femeilor care dețin funcția de primară. De asemenea, Guvernul a aprobat o serie de politici-cheie și programe adaptate pentru eliminarea discriminării și violenței în bază de gen, consolidarea sistemului de gestionare a finanțelor publice, inclusiv pentru egalitatea de gen, sporirea participării femeilor la consolidarea păcii, securității și apărării, precum și pentru accelerarea progresului în atingerea egalității de gen, ca elemente esențiale pentru realizarea Agendei 2030.
UN Women Moldova, valorificându-și triplul mandat (normativ, de coordonare și operațional) și, fiind o organizație parteneră de încredere pentru Guvern, Parlament, sectorul societății civile și al organizațiilor de și pentru femei, dar și pentru sectorul privat, a contribuit semnificativ la obținerea acestor rezultate importante.
Potrivit mandatului său normativ*, Biroul de țară a acordat asistență tehnică Parlamentului și Guvernului pentru modificarea legislației și instituirea primei Agenții Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, pentru îmbunătățirea legislației naționale privind transparența salarială în scopul eliminării diferențelor salariale dintre femei și bărbați și a sprijinit elaborarea legislației secundare privind serviciile alternative de îngrijire a copiilor, ca modalitate de creștere a participării femeilor pe piața forței de muncă.
În conformitate cu mandatul său de coordonare, UN Women a conlucrat îndeaproape cu agențiile ONU pentru a asigura o mai mare responsabilitate în ceea ce privește programarea pentru dezvoltare și asistență umană din perspectiva de gen. În baza informațiilor obținute, echipa de țară a ONU și-a sporit performanța cu 10% comparativ cu anul precedent, realizând, pe deplin, 86,6% din tabloul de bord de indicatori sensibili la dimensiunea de gen (13 din 15). De asemenea, echipa de țară a ONU, sub egida UN Women, a asigurat respectarea deplină a 44% din criteriile de măsurare a responsabilității egalității de gen a acțiunii umanitare în Republica Moldova.
În temeiul mandatului său operațional, UN Women a contribuit la obținerea unor rezultate importante în patru domenii-cheie: încetarea violenței împotriva femeilor, promovarea femeilor în funcții de conducere și guvernare, abilitarea economică a femeilor și stabilirea legăturii dintre umanitar și pace.
Citiți raportul online aici.