Sprijin și asistență pentru refugiații ucraineni în Republica Moldova: Ghid informativ în procesul de azil și integrare

Sprijin și asistență pentru refugiații ucraineni în Republica Moldova: Ghid informativ în procesul de azil și integrare

Noțiunile de „refugiat”, „migrație și azil” au reintrat în vocabularul nostru al tuturor odată cu declanșarea războiului din 24 februarie 2022 când Federația Rusă ne-a atacat țara vecină – Ucraina. 

Atunci a pornit și valul de refugiați ucraineni care au trecut hotarul tuturor țărilor ce și-au oferit sprijinul și ajutorul în salvarea lor din fața războiului, respectiv a unei morți iminente. 

Cu această ocazie, Comisia Europeană (CE) a publicat noi materiale privind punerea în aplicare a Directivei de protecție temporară (TPD) în Europa, ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Declanșat pentru prima dată la 4 martie 2022, TPD a fost activat pentru a-i proteja pe refugiații din Ucraina. De atunci, aproximativ 4 milioane de persoane au primit protecție în țările Uniunii Europene (UE). TPD a asigurat protecție imediată pentru aceste persoane.

Republica Moldova nu este o excepție la acest capitol. Țara noastră a oferit din prima zi a războiului și continuă până azi să ofere, în această perioadă dificilă, tot sprijinul necesar, prin intermediul autorităților competente dar și a legislației în vigoare adaptate în funcție de noua situație.  

Dacă e să vorbim la nivel de stat, orice refugiat ucrainean care are nevoie de ajutor în procesul de migrație și azil, trebuie să știe că în Republica Moldova autoritatea responsabilă pentru primirea și procesarea cererilor în vederea acordării statutului de refugiat, și a protecției temporare este Inspectoratul General pentru Migrație – IGM – anterior Biroului Migrație și Azil (BMA).

Biroul Migrație și Azil poate fi găsit pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 124 Mun. Chişinău, MD-2005

Conform Hotărârii nr. 21 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, limita de 90 de zile calendaristice de ședere nu se aplică acum. Cetățenii ucraineni și membrii familiilor lor pot rămâne în Moldova până la 13 august 2023. 

Ce se întâmplă după data de 13 august 2023? 

Toți doritorii care vor să rămână în continuare pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie să se asigure că au statutul legal pentru a solicita azil. 

Acesta poate fi obținut la același Birou de Migrație și Azil, la punctele de trecere a frontierei, comisariatele de poliție etc. Condiția preliminară este ca solicitantul să se afle pe teritoriul Republicii Moldova, deoarece nu poate solicita azil aflându-se peste hotare.

Cum decurge întregul proces?

Pentru depunerea cererii, mai întâi trebuie să vă declarați dorința de a solicita protecție în Republica Moldova. Apoi trebui să completați un formular. După depunerea cererii, deveniți solicitant de azil și veți primi un act de identitate temporar.

În calitate de solicitant de azil, în timp ce BMA procesează cazul dvs., trebuie să predați actele de identitate, inclusiv documentele de călătorie. Depunând o cerere scrisă, puteți obține actele dvs. pentru anumite necesități. Toate această procedură se perfectează gratuit.

Indiferent de etapa la care vă aflați în procesul de integrare și adaptare la condițiile țării care momentan vă servește drept refugiu, suport și ajutor puteți primi dacă apelați la:  

Telefon: +(373) 22 272-203

Linia verde: 0 800 015 27

Puteți apela gratuit (24/24) de pe orice telefon mobil sau fix de pe teritoriul Republicii Moldova

E-mail: migratie@mai.gov.md

Site: http://bma.gov.md/