
Atunci când războiul a venit peste țara lor, Veronica (37 de ani) din Odesa nu a stat nici o clipă pe gânduri. Și-a luat copilul și a venit în Moldova. Mama femeii își trage rădăcinile dintr-un sat de la nordul Moldovei, de aceea Veronica a venit „de acasă – acasă”. În copilărie a petrecut destul de mult timp la Chișinău, dar și la nordul Moldovei.
În Ucraina lucrase medic pediatru, respectiv, venind în Moldova la rude, a ales să rămână în capitală pentru că aici ar avea mai multe șanse de angajare. Și nu a dat greș. Ținând cont de criza de cadre medicale din țara noastră, Veronica a primit instant câteva ofere de lucru. Într-un final a decis să accepte propunerea unui spital privat, dar și a unei policlinici din capitală.
„A fost un început bun și promițător pentru mine și copilul meu. Ne-a salvat inclusiv faptul că primele 12 luni nu am achitat taxa pentru chiria apartamentului datorită mărinimiei proprietarului, respectiv am reușit să mă încadrez în câmpul muncii și chiar să fac niște mici economii. Partea proastă a acestei situații este că nu mai am timp de mine, dar mai ales de copil, care ajuns într-o țară străină are nevoie de timp și ajutor în procesul de adaptare.”
Procesul de angajare simplificat la maximum
La începutul lunii martie a anului trecut autoritățile moldovenești au venit cu declarații în cadrul unui briefing de presă privind simplificarea procedurii de angajare a cetățenilor ucraineni.
Astfel, potrivit Comisiei Situații Excepționale această decizie a avut drept scop ajutorarea cetățenilor Ucrainei în a-și câștiga singuri pâinea. De asemenea, băncile au primit un set de instrucțiuni pentru a simplifica procedura de obținere a cardurilor salariale.
Fostul ministru al Economiei Sergiu Gaibu declara atunci că oamenii se vor putea angaja doar prin prezentarea unui act de identitate și semnării unui contract individual de muncă. Procedura simplificată este valabilă pe toată perioada stării de urgență, iar perfectarea tuturor actelor va avea loc după expirarea situației excepționale. Ce ține de deschiderea conturilor bancare, eliberarea cardurilor se va face, de asemenea, în regim simplificat.
Situația la ora actuală
Conform datelor disponibile de la începutul perioadei Situației Excepționale în Republica Moldova și până la data de 17.08.2023, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a primit notificări de la agenții economici despre angajarea a 1145 cetățeni din Ucraina, dintre care 826 femei și 319 bărbați. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în mun. Chișinău (869), UTA Găgăuzia (50), Bălți (47).
Potrivit notificărilor angajatorilor cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii/meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator în sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.
De la începutul anului curent, circa 219 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând circa 2075 locuri de muncă vacante.Totodată, peste 112 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare, se arată într-o notă informativă pe site-ul agenției.
De asemenea, ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați servicii gratuite privind locurile de muncă vacante, datele de contact ale angajatorilor, ghidare și suport la angajare.
Angajatorii care au angajat cetățeni din Ucraina, beneficiari de protecție temporară au obligația de a notifica despre aceasta conform prevederilor punctului 24 din Anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.21 din 18.01.2023, în termen de 5 zile de la data încheierii contractului de muncă, către ANOFM despre faptul angajării beneficiarului de protecție temporară fie în format electronic la adresa de email: angajare_ua@anofm.md, fie pe suport de hârtie prezentat la sediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă ale ANOFM, se arată în comunicatul instituției.
Pentru cetățenii ucraineni aflați în continuarea unui loc de muncă, adresele și datele de contact ale subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pot fi găsite pe pagina web a ANOFM:
https://www.anofm.md/ro/subdiviziuni
Informații și consultații cu referire la notificare pot fi obținute luând legătura cu
Centrul de apel al ANOFM la numărul: 0 8000 1000.
Program de muncă: luni – vineri, orele 8:00 – 17:00.