Numărul elevilor ucraineni refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova a crescut semnificativ, ajungând la aproape 2.000 în acest an școlar, dublu față de anul precedent.
Astfel, pentru anul de studii 2023 – 2024 Ministerul Educației a decis renunțarea la statutul de audienți pentru toți copiii refugiați ucraineni refugiați pe teritoriul țării noastre din cauza războiului. Schimbarea a fost motivată de durata neașteptat de lungă a conflictului și de fapt că statul anterior nu le permite să finalizeze școala. Toți sunt tratați la egal cu elevii moldoveni, ceea ce înseamnă că nu mai beneficiază de statutul de audienți, or, asta presupune participare la lecții, susținerea examenelor și obținerea actelor de finalizare a studiilor.
Conform statisticilor, în municipiul Chișinău se înregistrează cea mai mare prezență a copiilor refugiați, cu peste 800 de elevi distribuiți în 43 de școli. Majoritatea acestora studiază în limba rusă și doar nouă au optat pentru predare în limba română, ei provenind din regiunile Cernăuți și Odesa.
Prin comparație, anul trecut 1.155 de copii refugiați din Ucraina au fost înmatriculați în școlile moldovenești, dintre aceștia, 728 având statut de audienți. Schimbarea înregistrată în acest an reflectă o creștere semnificativă a numărului de elevi refugiați și o adaptare a sistemului educațional pentru a le asigura o integrare a problemei în procesul de învățământ din Republica Moldova.