Olga Stus împreună cu fiica sa au ajuns în Republica Moldova în martie 2022, forțate de împrejurări nefaste: în Ucraina se declanșase războiul. Olga este originară din orașul Dnipro, iar când s-a refugiat în țara noastră, a devenit lideră în administrarea Rețelei Refugiaților din Moldova. Este implicată în procesul de integrare a conaționalilor săi în Republica Moldova și a fondat chiar și un ONG care are misiunea de a susține femeile refugiate și familiile lor.
În anul 2023, Asociația Obștească „Help” a implementat proiectul „RețeaUA refugiaților din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova”, dezvoltat cu scopul de asigura o comunicare eficientă a refugiaților din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova prin facilitarea accesului la informații relevante furnizate de autorități. Olga Stus a fost una dintre cele 12 femei lidere din cadrul proiectului, care și-a dezvoltat abilitățile de leadership și a acumulat cunoștințe în domenii precum educație, sănătate, afaceri, angajare în câmpul muncii etc.
Olga Stus, co-fondatoarea Female Support Force: „Am parcurs calea de la un simplu refugiat în căutare de ajutor umanitar, care locuia în familii gata să ne adăpostească la ei acasă, până aici. Cunosc de la rădăcină toate problemele cu care se confruntă femeile refugiate și familiile lor în Moldova. Am început din start să ajut femeile care se aflau în aceeași situație ca mine. Mai mult, le ajutam cu informații, cu dificultățile privind cazarea, cu primirea de ajutor umanitar și financiar, ajutor psihologic. Făceam voluntariat pentru că noi toate ne-am pomenit într-o barcă și era important să ne susținem una pe alta.”
Deși de specialitate este economistă, a început să lucreze într-o organizație nonguvernamentală din Moldova în calitate de asistentă socială. În 2023 deja devenise coordonatoarea proiectului regional „Femei – lidere de azi. Pacea de mâine”, implementat de Asociația Obștească „Help” cu scopul de a consolida și abilita femeile în drumul lor către dezvoltare și schimbare pozitivă.
După experiența acumulată, în februarie 2023 a decis să își creeze propria organizație care să apere interesele refugiaților.
Olga Stus, co-fondatoarea Female Support Force: „În cadrul proiectului „RețeaUA refugiaților din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova” am avut oportunitatea de a beneficia de suport pentru crearea unui grup de inițiativă care, din numele femeilor din Ucraina, să le apere interesele, să participe la discuții cu instituțiile de stat, organizațiile de caritate ș.a. Din păcate, grupul de inițiativă nu are greutate juridică, astfel, împreună cu Iulia Vencenko, am decis să creăm asociația FEMALE SUPPORT FORCE. Este prima și singura organizație care a fost creată de femei refugiate.”
Autoritățile nu cunosc problemele refugiaților din interior, iar cu ajutorul Olgăi și al comunității sale pot să le soluționeze împreună. Organizația are o echipă de voluntari care își oferă suportul necondiționat, iar împreună fac lucruri mărețe.
Olga Stus, co-fondatoarea Female Support Force: „Juriști, psihologi, profesori, antrenori sportivi, contabili, medici – toți lucrează în condiții de voluntariat. Oamenii sunt gata să ne ajute și le suntem recunoscători. Împreună lucrăm pentru o cauză nobilă. În organizație avem un motto: Trebuie să trăim aici și acum. Nu știm cât va dura războiul, dar noi trebuie să continuăm să trăim. Noi demontăm stereotipuri, mulți se miră că noi, fiind femei, reușim să facem schimbări chiar la nivel de stat. Nu a fost ușor.”
Primele reușite nu au întârziat să apară. Atunci când în Moldova a fost anulată starea de urgență, copiii ucraineni care se aflau sub protecție temporară nu mai beneficiau de servicii gratuite. Din luna aprilie Ministerul Sănătății a emis un ordin nou, care spune că copiii originari din Ucraina au aceleași drepturi ca și cei din Moldova în țara noastră.

Olha Stus, co-fondatoarea Female Support Force: „Recent am testat pe propria piele serviciile medicale, deoarece am chemat ambulanța pentru copilul meu. Totul functionează, totul este gratuit, la un nivel înalt.”
Pregătirea femeilor pentru pace este unul dintre scopurile pentru care lucrează Female Support Force, iar ONG-ul creat aici va prinde rădăcini și în Ucraina.
Olha Stus, co-fondatoarea Female Support Force: „Femeile trebuie să fie pregătite inclusiv pentru întoarcere. Una dintre direcțiile organizației noastre este viața de după război. Ca să ne întoarcem și să putem dezvolta Ucraina economic și psihologic, lucru care oricum va rămâne pe umerii femeilor, femeia trebuie să fie pregătite, să fie sănătoase psihologic, să fie instruite pentru noi profesii.”